By Nia Syifa
Bahan-bahan ::
1 kg Ayam Potong
1/2 Butir Kelapa parut kasar (kelapa sedang saja)
1 Liter Air
Minyak Goreng
Bumbu halus ::
6 Siung Bawang Putih
3 cm Kunyit
3 cm Jahe
100 gr Lengkuas
1 sdm Ketumbar
6 Buah Kemiri
50 gr Gula Merah
Bumbu pelengkap ::
Garam Secukupnya
Penyedap rasa Secukupnya
Gula Pasir Secukupnya
1 Batang Sereh
4 Daun Jeruk
4 Daun Salam
Cara membuat ::
Cuci bersih ayam potong,sisihkan.
Masak potongan ayam dan air,masukkan bumbu halus dan bumbu pelengkap. Masak hingga setengah matang.
Kemudian masukkan kelapa parut..aduk rata..masak hingga ayam empuk. Angkat dan tiriskan ayam dan parutan kelapanya..biarkan hingga air tiris. Kemudian goreng ayam dan kelapa hingga kuning keemasan..
Ayam goreng serundeng siap disajikan dengan nasi hangat, sambal dan lalapan..
0 komentar
Post a Comment